Bezhotovostní platby už předčily platby v hotovosti

Bezhotovostní platby už předčily platby v hotovosti

Už se vám to dřív taky stalo? Zapomněli jste, že nemáte v peněžence dostatek peněz a chtěli jste zaplatit svůj padesátikorunový nákup kartou? Možná se na vás pokladní a ostatní nakupující dívali jako na exota. Ale dnes, kdy za posledních dvanáct měsíců výrazně vzrostl počet bezhotovostních plateb, už vámi zaplacenou částku kartou řešit nikdo nebude.

Za běžné se považuje platit bezhotovostně klidně i nákup v hodnotě 10 korun. To odpovídá zhruba čtyřem rohlíkům. I tuhle oblast našeho života totiž ovlivnila pandemie. Platební chování se proměnilo nejen na internetu. V mnohem větší míře totiž lidé platí bezhotovostně i v běžných obchodech a podnicích. Někteří kartou, jiní dokonce přes své mobilní telefony.

Zlomový okamžik – jaro 2020

Většina obchodníků a dopravních společností po nás s prvními nakaženými covidem začala vyžadovat bezkontaktní předání zboží. Platba na dobírku často nebyla možná nebo s ní býval spojený požadavek bezhotovostní platby. I dnes to tak často je.

Nejen díky tomu většina z nás přešla na bezhotovostní platby a to i v dalších měsících pokračující pandemie. Dnes je už nadpoloviční většina plateb realizována právě prostřednictvím platebních karet. Konkrétně 54 procent z nás platí téměř vždy bezhotovostně.

V některých případech by těch plateb bylo dokonce až téměř 75 procent, jen ne všichni obchodníci a prodejci platební karty akceptují. Zbývající jedna čtvrtina plateb podle posledních průzkumů připadá tedy na ty, kteří za každých okolností preferují platbu v hotovosti.

Nejčastěji platíme bezhotovostně za potraviny

Až 83 procent dotázaných uvedlo, že nejčastěji takto platí při nákupu v obchodech s potravinami. Nebo za oblečení, zboží objednané v e-shopech a třeba i na benzínových pumpách za benzín a naftu.

Nejedná se jen o platby klasicky kartou, ale také platby přes mobilní telefon. Ty také vzrostly. Podle posledních průzkumů meziročně dokonce až o 8 procent. 

A téměř polovina respondentů (46 procent) by se vůbec nezlobila za úplné zrušení plateb v hotovosti. Kam patříte vy? Mezi ty, kteří klidně budou platit jen bezhotovostně nebo mezi 27 procent těch, kteří chtějí vždy platit penězi?

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů