Voda jako surovina a investice

Voda jako surovina a investice

 

Voda jako surovina a investice

V ČR v roce 2018 napáchalo sucho škody už za více než 24 mld. Kč. Vodní rezerva v půdě byla v 3/2019 výrazně nižší než v roce 2018 ve stejnou dobu. Zatímco v roce 2018 byla zásoba vláhy po zimě na celém území republiky dobrá a sucho způsobily až suché a teplotně nadprůměrné jarní měsíce, v roce 2019 je v některých oblastech z šesti stupňů sucha třetí nejhorší i druhý nejhorší. Je zřejmé, že pokud bude pokračovat současný ráz počasí dopady uvidíme velmi rychle.   V kontextu suchých let 2015,2017 a 2018 je to velmi varující.

Cena pitné vody ať již z pramene či technologicky upravené vody neustále stoupá po celém světě. V investicích akciovou složku vody zastupují společnosti, které se zabývají úpravou pitné vody nebo jejím obhospodařováním. Voda v oblasti investic kopíruje světové akcie. Na obrázku je vidět srovnání světových akcií /iShares Core MSCI World ETF USD/ a akcií vody /iShares Global Water UCITS ETF/, ze kterého je zřejmé , že akcie vody se dostávají na konci roku 2019 nad světové akcie stejně jako v letech 2016-2017. Proto i v některých našich portfoliích ve VHI jsou akciové fondy vody zastoupeny a tyto fondy lze zařadit do portfolíí klientů.

Fondy, které zařadíme do portfolia jsou pečlivě vybírány z cca 9000 fondů z celého světa, které má investční společnost VHI s.r.o. k dispozici . Výběr fondů je selektován dle předem stanovených přísných kritérií. Součástí našeho akciového portfolia jsou i ETF s názvem VanEch Morningstar Wide Moat Focus Index ETF.

Aby byla akciová společnost zařazena do Wide Moat Focus strategie, musí být ohodnocena ekonomickým vodním příkopem „ široký „ /což znamená, že analytici Morningstar vidí konkurenční výhody, které chrání zisky společnosti před konkurenty alespoň pro příštích 20let /,a její akcie musí být mezi těmi, které se obchodují s nejvyšší slevou oproti odhadu jejich férové hodnoty. /Odhady férové hodnoty jsou určeny nezávislým výzkumem více než 120 analytiků Morningstar/. V indexu jsou zahrnuty pouze americké akcie. Index se skládá ze 2 dílčích portfolií se 40 akciemi. Každé portfolio je pololetně znovu sestaveno a po čtvrtletí rebalancováno, aby v portfoliu byly stále ty aktuální nejlepší akcie.

Z výše uvedeného je zřejmé, že pitná voda jako surovina je, a do budoucna bude zajímavou investicí.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů