Koronavirus - mám se bát o své portfolio?

Koronavirus COVID-19 hýbe médii a zřejmě neunikl ani Vaší pozornosti. Někdo informace bere jako mírné znepokojení, pro jiného mohou být zdrojem strachu a nepříjemných obav. A to nejen o budoucnost zdraví vás a vašich blízkých ale také o budoucnost vašich investovaných peněz.

 Jako investiční poradce se musím disciplinovaně držet časem prověřených investičních principů a nenechat se při svých rozhodnutích ovládat emocemi. Události za posledních 13 let mě v této disciplíně nepřestávaly prověřovat. Přestože vím, že emoce jsou největším nepřítelem investora, jako profesionál cítím velkou zodpovědnost za svá doporučení a nechci nic podcenit. Taková situace nastala tento týden, kdy mi z několika stran volali nebo psali různí lidé ohledně koronaviru. Polevil jsem proto ze svých zásad cíleně se vyhýbat médiím a začetl a zaposlouchal se do některých článků a videí o koronaviru na internetu. Během chvíle jsem si zase připomenul, jak silné média jsou, jak lehce v nás dokáží probudit negativní emoce a jak lehké je udělat na základě nich nějaké unáhlené rozhodnutí.

 Odhlédnu-li ale od emocí a podívám se na téma koronaviru pragmaticky, vychází mi z toho následující závěr:

 Koronavir může (ale nemusí) způsobit světovou hospodářskou krizi. V souvislosti s tím může dojít k výrazným poklesům cen akcií na trzích. Což ostatně může způsobit jakákoliv jiná událost.

 Co to znamená pro mě jako pro investora?

 Možná hledáte odpověď na jednu z níže uvedených otáze

    Mám teď prodat svoje portfolio a přečkat vše v “bezpečí”?

    Mám teď vše prodat, abych koupil za levno, až propukne krize a všechno spadne?

    Mám s volnými penězi čekat a investovat až bude vše levné, nebo naopak klidné (= drahé)?

 Přečkat vše v bezpečí se může zdát jako dobrá strategie. Staré české přísloví přece říká “lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše”. Přísloví však mluví o tom, že máme být skromní a pokorní, nikoliv bázliví a alibističtí. Investujeme proto, abychom dosáhli našich finančních cílů, jako je doživotní renta. A s takovým cílem se většina z nás bez akcií, nemovitostí a dalších investic neobejdeme. V okamžiku kdy přijde první překážka, nemůžeme naše cíle vzdát a sejít ze zvolené cesty. To by nebyla pokora a skromnost ale strach a alibismus.

 Prodat a koupit, jakmile se vše zlevní, by byla jistě vůbec nejlepší strategie. Otázka ale je, co když se předpovědi nenaplní. Dobře víme, že ekonomové ani investiční předpovídači nemají příliš úspěšné skóre v předpovídání recesí. Jak jednou podotkl Paul Samuelson: “Ekonomové předpověděli 9 z posledních 5 recesí.” Pokud se tedy obavy nepotrvdí, budete muset kupovat akcie dráž, než za kolik jste je prodali. Což není dobrá strategie. A i pokud se obavy potvrdí, bude pro vás extrémně složité najít správný okamžik, kdy nakoupit akcie zpět. Z historie se ukazuje, že většina investorů takový okamžik promešká a ve finále stejně koupí dráž, než za kolik prodávali.

 Na akcie je třeba pohlížet jako na podíly ve firmách. Ty budou dlouhodobě růst a generovat stále větší zisky. Vy jako spolumajitel z toho budete dlouhodobě profitovat. Kdybyste si například v roce 2000 koupili 10 000 akcií Coca Coly, stálo by Vás to zhruba 5,2 Mil Kč a za první rok byste inkasovali dividendu 60 000 Kč. Pokud byste těchto 10 000 kusů akcií drželi dodnes, cena vaší investice by se několikrát významně zhoupla a to zejména v roce 2001 až 2002 kdy spadla o 23% a pak v roce 2008, kdy propadla o 35%. Pokud byste ale propady ustáli, měla by dnes vaše investice hodnotu 12,5 Mil Kč a za rok 2019 byste inkasovali dividendu 360 000 Kč. Vaším cílem by tedy mělo být nakoupit v produktivním věku co nejvíce akcií kvalitních firem, které vám pomohou generovat potřebnou rentu a ubránit se všem nutkáním, které vás budou po cestě svádět své firmy prodat.

 Co je teď nejlepší strategií?

 Rozdělte své investice do 3 kyblíků:

 Rezervu a plánované výdaje na příští 3 roky držte v hotovosti na spořícím účtu

 Rezervu a plánované výdaje, které budete realizovat za 4 až 10 let držte ve vyváženém portfoliu, kde budou dominovat dividendové akcie, státní dluhopisy, zlato a komodity. Pokud tyto 4 aktiva zařadíte ve správných poměrech, nemusíte se bát žádného scénáře, který přijde.

Peníze, které víte, že nepoužijete v příštích 10 letech, nechte pracovat v agresivních nástrojích, jako jsou akcie. V tuto chvíli můžete převážit zejména emerging markets akcie, které jsou díky koronaviru levnější. To samé platí pro japonské akcie. Uvažujte také o zařazení fondů nebo ETF zaměřených na akcie společností s trvalou udržitelností. Pokud máte pouze dlouhodobé cíle, je možné, že všechny vaše investice budou v tomto dlouhodobém kyblíku. A to je v pořádku.

 Jednorázové peníze dejte pracovat postupně.

 Pokud máte volné finanční prostředky, které uvažujete jednorázově investovat, domluvte se s Vaším finančním poradcem na strukturování této investice. Tedy rozdělení částky na několik tranší v čase. Pokud budete peníze investovat postupně například po třetinách během následujících 12 měsíců, můžete využít případné poklesy cen aktiv a zároveň snížit riziko, že budete kupovat stále dražší nástroje.

 Buďte připravení využít příležitosti.

 Koronavirus je určité velké téma, které může významně hýbat trhy v příštích dnech, týdnech a měsících. Jak ale reagoval Warren Buffett, tou správnou otázkou je: “změnil se 10-letý nebo 20-letý výhled největších společností světa během posledních 24 nebo 48 hodin?” Pokud vlastníte portfolio akcií stabilních světových společností, neměly byste své firmy prodávat na základě dnešních titulků v novinách. Naopak - pokud vám situace na trzích dá možnost nakoupit více akcií levněji, pak to považujte za své štěstí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů