Investice nebo spekulace

Investice nebo spekulace

  

Investice nebo spekulace ?

Sledujete-li občas kapitálové trhy tak asi víte, že mají-li kapitálové trhy růst musí také někdy poklesnout, což je přirozený vývoj kapitálových trhů. Naše portfolia obsahující i akciovou složku v současné době zaznamenala pokles cca o 25%. Týká se to hlavně portfolií se zastoupení 55% akcií v prtfoliu. Toto číslo je stejné i u ostatních renomovaných společností, které se zabývají investováním na kapitálových trzích za účelem zajištění doživotní renty pro své klienty.

   Statistika říká, že:

5% pokles probíhá cca 3 x za 1 rok

10%   -„-   „-           cca 1 x za rok

20%   -„-   „-           cca   1 x za 3 roky  

50% -„-   „-             cca 1 x za 10 let

Nikdo z nás neví, zda pokles bude pokračovat nebo nastane růst. Máme-li investiční plán měli bychom se ho držet a neinvestovat podle pocitů. Obzvláště nyní je velká příležitost nakupovat podíly s velkou slevou,která tu dlouho nebyla.Trhy jsou na úrovni roku 2017. Pokud by nastal další výrazný pokles hodilo by se zainvestovat další část volných prostředků ,pokud jsou .Důležité je nenechat si ujít tuto příležitost.

V portfoliu máme kvalitní fondy z celého světa, a proto zastáváme osvědčenou strategii „kup a drž! „Pro nás poradce v tuto chvíli nečinnost není nerozhodnost nebo lenost.Je to skutečně rozmyšlená strategie, která se z dlouhodobého pohledu ukazuje jako vítězná. Přistupujeme k investování, jako k dlouhodobému budování majetku, který má v určitý čas plnit klientovi finanční cíle, jako vyplácet pravidelnou rentu a podobně. Naším cílem tedy není spekulovat na základě pravděpodobných scénářů co se bude dít v příštích dnech či týdnech. Samozřejmě bychom to tak rádi dělali, pokud bychom věřili, že je to možné. Dobře ale víme, že předpovídat trh bez křišťálové koule není možné, i když v budoucnu se pak zdá, že vše bylo dopředu křišťálově jasné.

Během jednoho roku se ve světě z pravidla vynoří několik situací, které mohou potencionálně znamenat začátek nějaké krize nebo vážných propadů na trzích. Většina z nich se však ukáže jako lichá a investoři, kteří se snaží na tyto situace reagovat zpravidla dopadají neúspěšně. Naše portfolia jsou konstruována jak na růst tak na pokles trhů díky široké diverzifikaci a kvalitních investičních titulů. Nekladem si za cíl se poklesům vyvarovat. Naopak se snažíme pomáhat klientům, aby se i oni vyvarovali nutkání reagovat na své pozice prodávat na základě zpráv v novinách.

Jak řekl Warren Buffett „ akciový trh je navržen tak, aby přesouval peníze od aktivních k trpělivým .“V investování je dlouhodobě úspěšnější strategie trpělivost. Tedy koupit portfolio kvalitních firem s širokou konkurenční bariérou za dobrou cenu a ty dlouhodobě držet. Pokud tedy máte finanční prostředky, které máte volné, můžete se domluvit s vaším poradcem, jak aktuální situaci využít a výhodně přikoupit další investice.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů