Co je dobré vědět o akciích-část  I.

Co je dobré vědět o akciích-část I.

Co je dobré vědět o akciích

V naší skupině VHI, s.r.o., zabývající se profesionálním investičním poradenstvím, mají akcie firem v našich portfoliích nezastupitelné místo.

Abychom pokryli celou oblast akciového trhu, využíváme akcie :                              

- velkých společností vyspělých zemí / large cap akcie/

- malých společností z vyspělých zemí / small cap akcie/

- akcie společností z rozvojových zemí / emerging market akcie /

A zvláštní kategorií jsou nízkonákladové ETF fondy, které tvoří také součást našich portfolií.

Všechna aktiva, o kterých se budu postupně zmiňovat v dalších článcích k tomuto tématu, obsahují portfolia našich klientů k realizaci doživotní renty. V dnešním článku bych vás rád seznámil s akciemi velkých společností z vyspělých zemí. /large cap akcie/.

 

AKCIE VELKÝCH SPOLEČNOSTÍ Z VYSPĚLÝCH ZEMÍ

(large cap akcie)

 

Co to je?

 

Akcie velkých společností z vyspělých zemí, neboli globální “large cap” akcie, jsou investice do velkých světových firem sídlících ve vyspělých zemích, jako je USA, Německo nebo Japonsko. Za velké společnosti se považují firmy, které mají tržní hodnotu (tržní kapitalizaci) přesahující 10 miliard amerických dolarů. Příkladem je Microsoft, Coca-Cola, Allianz nebo Toyota. Akcie velkých společností (large cap) se považují za méně rizikové než akcie malých společností (small cap), protože mají větší majetek a delší historii, na druhou stranu mohou poskytovat nižší růstový potenciál.

 

Jakou roli hrají v portfoliu?

 

Akcie jsou historicky nejvýnosnější ze všech tříd aktiv. Základní rolí akcií v portfoliu je tedy dlouhodobý růst kapitálové hodnoty. Vedle růstu hodnoty akcie poskytují pravidelný příjem ve formě dividend vyplácených společnostmi při distribuci zisku. Dividendový výnos akcií velkých společností se dlouhodobě pohybuje mezi 2 - 4% ročně. Akcie velkých světových společností jsou základním stavebním kamenem dlouhodobých portfolií a hlavním zdrojem pro jejich růst.

 

Kdy se jim daří?

 

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují výkonnost akcií. Akciím velkých společností se zpravidla daří v dobách, kdy je v daných zemích nízká nebo průměrná inflace. Stejně tak se jim daří, když se očekává růst hlavních světových ekonomik, a když jsou nízko úrokové sazby. Důležitá je také cena. Pokud jsou relativní ceny akcií nízké v porovnání například se zisky daných společností, dá se očekávat období s dobrou výkonností.

 

Kdy se jim nedaří?

 

Tyto akcie vykazují slabou výkonnost během zpomalování ekonomiky v daných zemích a nebo při očekávání takového zpomalení, a také když jsou vysoké úrokové sazby. Akcie může negativně ovlivnit i neočekávaný růst inflace. Horší výsledky může investor očekávat i v případě, že kupuje akcie firem relativně draze v porovnání s jejich zisky.

 

Zajímavá fakta:

 

Hodnota (tržní kapitalizace) akcií 20 největších amerických společností (zhruba 7,3 bilionů amerických dolarů) přesahuje hodnotu GDP téměř všech zemí světa (kromě USA a Číny).

 

 

Něco málo k současnosti:

 

Snížená očekávání zhodnocení vyplývají zejména z aktuálních nízkých úrokových sazeb. Akcie sice trochu polevily ze svých napnutých cen, ale postupně se zase vracejí zpátky. A i jejich výnosy, stejně tak jako výnosy nemovitostí a dalších aktiv jsou do jisté míry odvozené od výše úrokových sazeb. Stále platí, že akcie mají nejvyšší předpokládaný výnos. V žádném případě by současná situace neměla nikoho svádět k myšlence, že je lepší ponechat si hotovost. Naopak. V době s nabalujícími se státními dluhy není dobrý nápad držet majetek v hotovosti. Akcie /podíly ve firmách/, zlato, nemovitosti jsou dlouhodobě bezpečnějšími nástroji pro udržení hodnoty majetku. Jak nedávno prohlásil Ray Dalio, /zakladatel největšího hadgeového fondu na světě /„Cash is Trash“ !/, hotovost je smetí /.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů